1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. 200 екоактивисти са убити през миналата година

200 екоактивисти са убити през миналата година

През 2021 Мексико и Колумбия са били най-опасните държави за екоактивистите

През последните 10 години всеки втори ден някъде по света е бил убиван по един природозащитник. Жертвите най-често са представители на коренното население на съответната държава, а през миналата година убитите са 200, алармира неправителствената организация „Световни свидетели“.
 
В своя годишен доклад организацията посочва, че през 2021 Мексико и Колумбия са били най-опасните държави за екоактивистите. С най-голям риск за здравето и живота си живеят природозащитниците, които се борят срещу минни и енергийни проекти, селско стопанство и изсичане на гори. В повечето случаи убийците не са разкрити.
 
„Навсякъде по света местни жители и екоактивисти рискуват живота си, изправяйки се срещу климатичните промени и загубата на биологично разнообразие“, се казва в доклада. Според „Световни свидетели“ тези хора са на първа линия в борбата с екологичния колапс, което ги прави мишени за насилие, криминализация и тормоз, най-вече от страна на репресивни правителства и алчни компании, за които печалбата е по-важна, отколкото хората и околната среда.
 
Организацията с централа в Лондон е основана през 1993 година и си е поставила за цел да прекъсне връзките между добива на суровини, бедността, военните конфликти, корупцията и незачитането на човешките права. За последните 10 години от „Световни свидетели“ за регистрирали насилствената смърт на 1733 природозащитници, 40% от които са били представители на малки племена в Южна Америка, Африка и Азия. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.