1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Екоорганизация съди две германски провинции

Екоорганизация съди две германски провинции

Отчитат се завишени стойности на нитрати в подпочвените води

Жалба в съда срещу правителствата на две германски провинции внесе природозащитната организация "Помощ за околната среда". Причината - завишени стойности на нитрати в подпочвените води.

С жалбата си екоактивистите искат провинциите Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия да бъдат принудени да спазват горната граница от 50 милиграма на литър подпочвени води. Става дума основно за региона на река Емс, която прекосява двете провинции преди да се влее в Северно море. В жалбата се казва, че две трети от подпочвените води по поречието на Емс са замърсени с химически вещества, най-вече с нитрати, идващи от прекомерното използване на торове.

Природозащитниците обвиняват провинциалните власти в несправяне с проблема с нитратите. Смята се, че до решение на съда ще се стигне най-рано след две години.

Към "Помощ за околната среда" се присъединяват и други организации, които настояват провинциите да разработят колкото се може по-скоро програма от мерки, които да гарантират спазването на изискванията за чистотата на подпочвените води. Освен това те искат да бъде ограничено животновъдството в региона до максимум две единици едър рогат добитък на хектар.

От федералното министерство на околната среда в Берлин не виждат в жалбата допълнителен натиск върху правителството при преговорите за реформа на закона за торенето. Министър Свеня Шулце е на мнение, че Европейският съюз оказва голям натиск върху Германия заради нитратите, затова правителството е принудено да вземе мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.