1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Изсичането на джунглите в Бразилия продължава

Изсичането на джунглите в Бразилия продължава

Според учените обезлесените площи ще продължават да растат

Продължава изсичането на бразилските джунгли в региона на Амазония. Само през януари тази година са изчезнали 284 квадратни километра дъждовни гори, двойно повече, отколкото през същия месец на миналата година, става ясно от доклад на бразилския институт за космически изследвания.

С помощта на кадри, заснети от сателит, учените в института са в състояние да следят промените в джунглите в реално време. Въз основа на тези данни те изчисляват, че в периода от август 2018-та до юли 2019-та са изсечени почти 10 хиляди квадратни километра джунгли, или колкото област София и област Смолян взети заедно. Прогнозите на бразилския институт за космически изследвания за тази година са, че обезлесените площи ще продължават да растат, като увеличението спрямо 2019-та може да достигне около 40 %.

На 1 януари миналата година новият бразилски президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност. От самото начало той е на прицел на международна критика заради пожарите в Амазония, смятани от мнозина за умишлени, с цел освобождаване на площи за селско стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.