1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Двойно повече гори изсечени в Бразилия през 2019 г.

Двойно повече гори изсечени в Бразилия през 2019 г.

Данните не са окончателни, тъй като се базират на сателитни снимки

9200 квадратни километра джунгла бяха унищожени в Бразилия през 2019 година. Площта е почти двойно по-голяма от тази през 2018-та, съобщават от държавния институт за климата.

Данните не са окончателни, тъй като се базират на сателитни снимки, посочват експертите от института. Предстои по-задълбочен анализ, който да покаже действителния размер на щетите, нанесени на тропическите гори в страната. Според института може да се окаже, че изсечената и изгорена площ е по-голяма.

В последно време правителството на президента Жаир Болсонаро непрекъснато критикува института и го обвинява в публикуването на завишени данни. След като през юли учените измериха увеличение на изсичането с 278 процента спрямо същия месец на предходната година, а през август с 222 на сто, държавният глава уволни ръководителя на института с твърдението, че действията му били насочени срещу репутацията на президента. По-късно данните бяха потвърдени и от други източници.

За да ограничи унищожаването на джунглата, през август Болсонаро изпрати хиляди войници в Амазония. В резултат обезлесяването намаля, но след като войниците бяха изтеглени в края на октомври, то отново се засили.

Жаир Болсонаро встъпи в длъжност на 1 януари миналата година. Бразилският президент не вярва, че климатичните промени са причинени от човека и позволи на аграрното лоби да сече джунглата почти без контрол.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.