1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Бразилските производители отвръщат на критиките

Бразилските производители отвръщат на критиките

Европа е един от най-важните пазари за бразилското селско стопанство

„Бразилското производство на соя е изцяло устойчиво, а Европейският съюз разпространява дезинформация”, казват от Сдружението на производителите на соя и царевица в южноамериканската държава в отговор на критики от Европа.

От сдружението твърдят, че няма никаква връзка между изсичането на джунглите и отглеждането на маслодайната култура. В интервю за земеделския портал представител на сдружението на производителите изтъква, че страната му има най-модерното и най-рестриктивното екозаконодателство в цял свят, което се прилага от производителите и се контролира от властите. Според него европейците са политически опортюнисти, които разпространяват неверни новини, без да познават действителната ситуация в Бразилия. Една от тези фалшиви новини е за изсичането на тропическите гори с цел разширяване на площите за соя. Отглеждането на културата в региона на Амазонка не е възможно.

Фермерите в Бразилия държат и на употребата на препарати за растителна защита, които са забранени в Европейския съюз, защото в противен случай не биха могли да се справят с вредителите и болестите, срещани в тропиците.

Въпреки упреците в дезинформация, Европа е един от най-важните пазари за бразилското селско стопанство, признава представителят на сдружението. Ако договорът Меркосур не влезе в сила, това би донесло големи щети за аграрния сектор в страната. Бразилия има огромен потенциал и е в състояние да удвои площите със зърно и соя, без да се налага "отсичането на нито едно дърво", се казва в интервюто. Било достатъчно да се ползват бивши пасища, изоставени от животновъдите, казват от сдружението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.