1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Министър Димитров провери язовир „Асеновец“ и водоснабдяването на Сливен

Министър Димитров провери язовир „Асеновец“ и водоснабдяването на Сливен

За осигуряване на водоснабдяването на града са включени алтернативни водоизточници от подземни води

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери състоянието на язовир „Асеновец“, от който Сливен се снабдява с питейна вода. В момента язовирът е с наличен полезен обем от 5,858 млн. куб. м, а на ден се ползват около 18 хил. куб. м за нуждите на града.
Asenovec
По време на инспекцията вчера Емил Димитров, директорите на Дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Илияна Тодорова и на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева проследиха и спазването на режимния график за използване на водите на „Асеновец“, определен от министъра за всички 52 комплексни и значими язовири за февруари. За осигуряване на водоснабдяването на града са включени алтернативни водоизточници от подземни води. Във връзка с неблагоприятната метеорологична обстановка е възможно да се премине към по-ограничено водовземане от язовир „Асеновец“, като осигуряването на питейна вода ще бъде основно от алтернативните водоизточници от подземни води.
 
„Асеновец“ е един от язовирите, за които миналата седмица Висшият консултативен съвет по водите в МОСВ обяви на извънредно заседание, че са с обем под 50%. При проверката вчера нивото на язовира беше леко понижено – от 28,3% от общия обем преди седмица на 27,87% сега.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.