1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. РИОСВ - Перник проверява сигнал за замърсяване на река Струма

РИОСВ - Перник проверява сигнал за замърсяване на река Струма

На място са пристигнали експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР) и специализирана мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда

В РИОСВ - Перник е подаден сигнал от граждани за промяна на цвета на река Струма в кв. “Хумни дол“. Експерти от инспекцията са направили незабавен обход на потенциални промишлени замърсители по течението на реката. Проверени са всички колектори от кв. “Изток“ до центъра на Перник. Експертите от РИОСВ съвместно с представители на община Перник са проверили и предполагаеми замърсители в района над бившия клон „Мир“, „Сини вир“, „Железни заводи“ и „Хумни дол“ . Локализиран е източникът на замърсяването - канал под жп линията на гара „Разпределителна“.

На място са пристигнали и експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР) и специализирана мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за извършване на анализ за замърсяването на река Струма. По искане  на РИОСВ - Перник  от ИАОС ще изследват всички физикохимични показатели за характеризиране на повърхностните води - pH, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, ХПК, специфични замърсители включително тежки метали и приоритетно опасни вещества. Първоначалните резултати от взетата водна проба на река Струма при моста на гара „Разпределителна“  - температура, разтворен кислород, рН  са в норма. Има завишения само по показател електропроводимост. РИОСВ - Перник ще информира за окончателните резултати от извършената проверка.

Обходът на предполагаемите замърсители е продължил повече от 5 часа. Всички налични експерти от РИОСВ - Перник са били на терен, разпределени в няколко групи. Единият от екипите е извършил проверка в „Стомана индъстри“ и „Колхида метал“. При оглед на шахти и колектори не е установено замърсяване  на отпадъчните води и на двете дружества. Проверката на екипите ще продължи и днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.