1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. В Бразилия наемат краткосрочна екологична полиция

В Бразилия наемат краткосрочна екологична полиция

Тази година Бразилската тропическа гора в Амазонка регистрира най-голям брой пожари от 2010 година насам

Бразилия наема екологични специалисти за опазване на околната среда след пожарите в амазонската гора. Правителството започва екологичния план преди пиковия сезон на обезлесяване. В момента министерството на околната среда преговаря да запази същия паричен ресурс и през 2020 година.

Бразилия няма достатъчно средства да плаща за постоянна работа на екологични специалисти, но ще наеме местна екологична полиция в краткосрочен план, заяви министърът на околната среда. Специалисти от държавната екологична полиция ще работят и през почивните дни. Тази година Бразилската тропическа гора в Амазонка регистрира най-голям брой пожари от 2010 година насам. Припомняме, че това привлече международно внимание и страната беше порицана за липса на достатъчно приложени мерки за защита на най-голямата тропическа гора в света, наричана още белият дроб на Земята.
Според екоактивистите горите там осигуряват около 20% от кислорода в атмосферата. В Амазонската джунгла растат над 40 000 вида растения и над 16 000 дървесни вида, повече от 2 200 вида птици и 430 вида бозайници. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че страната няма достатъчно ресурси за наблюдение и опазване на толкова обширна територия като Амазонка, а федералното правителство е изправено пред тежък недостиг на парични средства, тъй като икономиката се възстановява по-бавно от очакваното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.