1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Връчиха наградата за зелени градове за тази година

Връчиха наградата за зелени градове за тази година

България също участва във форума

Френският град Нант стана носител на европейската награда за зелени градове за 2021 година. Проектът се превърна в истинска атракция, след като стара кариера беше превърната в изключително буйна градина. Богата растителна палитра от дървесни папрати, вековни бръшляни и бананови дървета осигуряват екзотична атмосфера, адаптирана към вече съществуващия микроклимат на мястото. Разходка със 7 спиращи дъха гледни точки свързва парка с оживения квартал Шантене.

Призът се връчва за втори път след като в първото издание, състояло се през миналата година, носител стана белгийският град Беринген. Именно там се проведе и тазгодишната церемония. В конференцията се включи и Норбърт Линс, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент.

"От дълго време градовете и селските райони ги разглеждахме като противоположни, но ако успеем да вкараме малко повече провинция в града и малко от града в провинцията, бихме могли да създадем промяната на нашето време. Трябва да спрем да гледаме нашите селски райони като отдалечени райони. Те трябва да са способни да продължат да се развиват с темпото на градовете - в иновациите, в инфраструктурата също. По този начин ние ще създадем перспективи пред селските райони, но също ще се преборим и с бедността и неравенството", заяви Линс. 

Председателят на комисията добави, че Европа се нуждае от повече ползи от селските райони в градовете.

"Градовете ни трябва да станат по-чисти, по-отворени, по-зелени с повишаване на градските пространства. Нуждаем се от много зелени пространства и политики в градовете, не само от по-добър градски климат, но също и като места за биоразнообразие и производство на храна. От средата на миналия век насам стана ясно, че повече от 70% от европейското население ще живее в градските райони, а в момента, много от градските райони, където живеят толкова хора, страдат от климатичните промени", добави още той. 

Тази година в европейската инициатива на платформата "Повече зелени градове в Европа" се включиха тринайсет европейски държави. Сред тях беше и България. Страната ни участва с проект за изграждане на парк и озеленяване за производствено предприятие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.