1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. КАМПАНИЯ ЗА ЗЕЛЕНИ ГРАДОВЕ СТАРТИРА В 13 СТРАНИ НА ЕС

КАМПАНИЯ ЗА ЗЕЛЕНИ ГРАДОВЕ СТАРТИРА В 13 СТРАНИ НА ЕС

Тя ще продължи до края на 2023 година

В началото на тази година в Нидерландия стартира кампанията „Още зелени градове за Европа“. Заедно с 12 други европейски държави, Нидерландия се ангажира да направи градовете по-устойчиви на бъдещите промени чрез създаване на зелени площи и използване на декоративни растения. Програмата информира политици, урбанисти, общини, проектанти и други професионалисти за значението на зелените площи в жизнената среда. Тя ще продължи до края на 2023 г. Финансовата подкрепа от асоциациите на декоративни растения, съчетана със съфинансиране от Европейския съюз, дава възможност на инициативата да окаже значително въздействие.

Заедно с интензивната урбанизация наблюдаваме нарастващи разходи за здравеопазване и климатични проблеми в тринадесетте участващи страни поради интензивни бури, горещини, суша и обилни валежи. Решенията за тези проблеми са малко на брой , но отнемат много време и са най-вече скъпи. Значението на зеленината в този случай е голямо. Дърветата и другите растения не са цялостното решение, а една голяма част от него. Добавянето на дървета, храсти, цветя и трайни насаждения, както и паркове, зелени пояси, покривни градини и зелени стени към нашата жизнена среда предлага бързи, специфични и измерими решения на много от проблемите, срещани в европейските градове.                                                                                                                            

ПОВЕЧЕ РАСТЕНИЯ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ

Основната идея на програмата  е, че растенията имат положителен ефект върху живота ни. Многобройни проучвания потвърждават, че дърветата и растенията в нашата среда оказват положително влияние върху качеството на въздуха, резултатите от обучението, производителността на труда, стойността на имотите, здравето и психиката ни . Чрез информиране и вдъхновение, кампанията има за цел да осигури на хората по-добра градска среда за живот чрез прилагането на повече зеленина.

УСПЕШНЕН СТАРТ на КАМПАНИЯ

Новата програма представлява продължение на провелата в седем европейски държави успешна кампания „Зелени градове за устойчива Европа“. от 2018 г. до края на 2020 г. Агенцията за пазарни проучвания Ipsos изчисли, че предишната кампания е допринесла значително за разбирането на влиянието на зеленината върху икономическия растеж на градовете. Нараства и осведомеността, че жителите, специалистите и местните и национални правителства носят отговорност за зелените площи в жизнената среда.

УЧАСТВАЩИ ДЪРЖАВИ

Новата кампания се провежда в следните 13 държави: Белгия, България, Дания, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Португалия и Швеция. Първите шест посочени държави също бяха част от предишната кампания.

„Още зелени градове за Европа“ е насочена предимно към хора, професионално ангажирани с вземането на решения и проектирането на градската среда на живот.

Уебсайтът thegreencity.eu представлява централна платформа, където професионалистите могат да се информират за значимостта на зелените пространства.

Те могат да се абонират за дигиталния бюлетин тук и да намерят централния, международен календар на събитията тук. Уебсайтът се използва от 2018 г. и в момента се подготвя за новата кампания чрез адаптиране на логото и добавяне на седемте нови държави.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.