1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Зелените в Германия настояват за такса "климат"

Зелените в Германия настояват за такса "климат"

Една възможност е със средствата да се подкрепят мерки за екология и защита на животните

За допълнителна такса "климат", с която да се оскъпят месото и млякото, настояват Зелените в Германия. Размерът на таксата да зависи от емисиите, изхвърлени в атмосферата при производството на продукта, предлагат те.

"Селското стопанство трябва да даде своя принос за опазването на климата, затова е необходимо цената на храните да се обвърже с вредните емисии при тяхното производство", смята председателят на Зелените. Според природозащитниците това се налага, тъй като аграрният сектор не участва в европейската система за търговия с емисии. Те предлагат селското стопанство да купува сертификати или да плаща допълнителен данък.

Зелените нямат ясна идея какво да се прави с евентуалните приходи от такъв данък. Една възможност е със средствата да се подкрепят мерки за екология и защита на животните. При всички положения Общата селскостопанска политика трябва да се реформира така, че не фермерите да страдат, а тежестта да падне върху потребителите.

Предложението на Зелените не среща одобрението на другите партии в германския Бундестаг. Правителствената коалиция, както и останалите опозиционни формации са против такса "климат" за месото и млечните продукти. От партията Алтернатива за Германия дори нарекоха екоактивистите "фантазьори" и посочиха че "остава пълна мистерия как Зелените ще спасят климата с подобна такса".

Дискусията за специален данък върху месото не е нова. Още през лятото Зелените поискаха вдигане на ДДС за всички месни продукти. Тогава, както и сега, предложението се посреща на нож от останалите политически сили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.