1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. 68 826 дка горски територии са засегнати от пожари през 2011 г.

68 826 дка горски територии са засегнати от пожари през 2011 г.

Средната площ на един пожар през миналата година намалява значително до 108 дка в сравнение с 2010 г.

Статистиката на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за възникналите горски пожари в страната през 2011 г. показва увеличение на броя им в сравнение с 2010 г. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

През годината са регистрирани 635 бр. горски пожара, при които са засегнати 68 826 дка горски територии. Площта на върховите пожари е 4 985 дка. Характерно за пожарите в горските територии на България за последните 11 години са наблюдаваните два пика – пролетен (през месеците февруари, март и до средата на април) и летен (през юли, август и септември).

Новото, което прави впечатление е, че през 2010 г. и 2011 г., в горските територии на страната се наблюдава нов феномен – голям брой горски пожари в късна есен и дори в зимни условия. Те вече се наблюдават, като трети пик. Първата им проява е в края на 2010 г., след приключване на пожароопасния сезон, когато през месец ноември възникват голям брой пожари. През 2011 година ситуацията се повтаря, като периодът на пожарите се измества още по-късно – втората половина на месец ноември и дори до средата на месец декември. Тогава се наблюдават голям брой пожари в областите София, Монтана, Пазарджик, Кюстендил и др. До края на месец октомври са регистрирани 527 бр. пожара в горските територии на площ 43 430 дка.

За периода от 01 ноември до 31 декември 2011 г. възникват нови 108 пожара на площ над 25 000 дка. Средната площ на един пожар през 2011 година намалява значително до 108 дка в сравнение с 2010 г., когато е била 294 дка. Това се дължи на подобрената организация на горските служители за реакция и добрата координация и взаимодействие между екипите, обслужващи 48 – те специализирани автомобила за гасене на горски пожари.

Опожаряването на стърнища, ливади и пасища са основните причини за голяма част от пожарите - 258 бр. или 41%. Поради човешка небрежност през годината са станали 146 бр. горски пожара, умишлени са били 31 бр.

През 2011 г. за първи път обявяването на пожароопасния сезон се определи със заповеди на Областните управители по предложение на директорите на Регионалните дирекции по горите. По този начин сроковете бяха съобразени по-добре със спецификата на всяка област.

С влезлия в сила нов Закон за горите през миналата година се извърши структурна реформа в горския сектор. Със създаването на шестте държавни предприятия се разделиха стопанските от контролните функции. Изпълнителната агенция по горите и нейните регионални структури осъществяват контрола при опазване на обществените интереси в горския сектор. След законодателните изменения държавните ловни и горски стопанства вече се управляват от новосъздадените държавни предприятия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.