1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България e eдна от най-желаните дестинации за ловен туризъм в Европа

България e eдна от най-желаните дестинации за ловен туризъм в Европа

Освен ловци, нашите гори привличат и бракониери, чийто брой нараства

България e eдна от най-желаните дестинации за ловен туризъм в Европа. Но освен ловци, нашите гори привличат и бракониери, чийто брой нараства. Всяка година се съставят поне 1500 акта на нарушителите, твърдят от Изпълнителната агенция по горите.

Приходите от ловен туризъм у нас само за миналата година възлизат на близо 5 млн. лв. Около  9 000 регистрирани ловци има само  в София и Софийска област, а всяка година има още 5 000  желаещи, които искат да им бъдат издадени ловни паспорти. От 200 до 5 000 лв. варират санкциите, но въпреки това нарушения не липсват.

"Лов без издадено разрешително за ловуване, също така ловуване без заверен ловен билет за съответната календарна години, обстрел на дивеч, който не е посочен в разрешителното за лов, са сред най-често срещаните нарушения", заяви Юлиан Русев- началник отдел „Лов и опазване на дивеча” в ИАГ, цитиран от БНТ.

Превишаването на дневните норми за обстрел на дивеч също е често срещан проблем. Само за 10 години египетският лешояд е намалял почти наполовина, а в Странджа планина този вид напълно е изчезнал.

Германци, италианци и испанци са редовни посетители на ловните стопанства у нас. А бракониерството си остава наболял проблем не само в Европа, но и в останалия свят, като най-търгуваните и най-добре платени на черния пазар са рог от носорог и слонова кост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.