1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България и Румъния засилват контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море

България и Румъния засилват контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море

Снимка:

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се срещна с румънския си колега в град Русе

"Поемам ясен ангажимент за разрешаване на казуса със задържания в Румъния български риболовен кораб". Това заяви министърът на земеделието и развитието на селските райони на Румъния Стелиян Фуя на среща с българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов в Русе, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Двамата министри се разбраха за засилване на контрола върху риболова в гранични води по Дунав и Черно море и уеднаквяване на законодателството в това отношение, за да се предотвратят такива случаи в бъдеще.

Официалният повод за двустранната среща беше предстоящото посещение на еврокомисаря по рибарство Мария Даманаки в Букурещ и София (29 и 30 март). Двете страни се договориха за изработване на общ план за управление на рибните ресурси в Черно море, който да бъде представен на ЕК.

Освен това Българската и Румънската агенция по рибарство се споразумяха и за уеднаквяване на забраната за риболов през размножителния период по река Дунав. Така в двете страни забраната ще влезе в сила от 15 април до 30 май.

По инициатива на министър Найденов през април във Варна ще се проведе тристранна среща на земеделските министри на Румъния, Турция и България, на която ще бъдат обсъдени проблемите с управлението на рибните ресурси в Черно море и по-специално уловът на калкан. На срещата се очаква да се дискутират и също проблемите на ветеринарния и фитосанитарен контрол между трите страни.

Турция налага рестрикции по отношение на вноса и транспорта на животинска продукция спрямо България и Румъния, а същевременно Румъния изрази притеснения относно наличие на пестициди в турски плодове и зеленчуци. Министър Найденов увери румънския си колега, ча на българската граница турските плодове и зеленчуци стриктно се проверяват за пестициди.

Договорихме се да предприемем обща инициатива за промяна в Договора за присъединяване към ЕС, за да се удължи срокът за свободна продажба на земя на чужденци в България и Румания до 2014 г., съобщи министър Фуя. Съгласно Договора за присъединяване двете страни трябва да отворят пазара си за земя в края на тази година. Според министър Фуя обаче румънските и българските земеделци не са готови да се конкурират с големите чуждестранни инвеститори за собственост върху земите.

Румънският министър предложи още България да вземе участие в организираната в Румъния през месец май среща на страните от Вишеградския договор във формат 4 плюс 3, на която да бъде дискутирана обща позиция по реформата в общите селскостопанска и рибарска политика. Двте страни се договориха за координация на позициите си по бъдещето на Общата селскотопанска политика и Общата рибарска политика. България и Румъния ще отстояват също позицията си за достигане на тавана на субсидиите за двете страни през 2014 г., вместо през 2016 г., за да се изравнят условията между старите и новите членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.