1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. България запазва квотата си за улов на калкан на същото ниво както и през 2015 г.

България запазва квотата си за улов на калкан на същото ниво както и през 2015 г.

През 2016-та риболовът на калкан няма да бъде разрешен между 1 април и 30 юни

България запазва квотата си за улов на калкан през 2016 година. До запазване нивата на разрешен улов като през 2015 година се стигна след проведени срещи с Румъния, Европейската Комисия и Председателството на ЕС,  на които беше постигнат компромис, в следствие на който квотата за улов на калкан, определена за България за 2016 година остава същата, а уловът на акула няма да бъде предмет на Общ допустим улов.

На 24 ноември 2015 година, Европейската Комисия разпространи проект на Регламент на Съвета определящ риболовните възможности за Черно море, в което се предлага запазване на досегашната ни квота за улов на цаца (в размер на  8032,5 тона) и определяне на нулеви квоти за калкан и черноморска бодлива акула. Като основен мотив се използва научния съвет на Научно-техническия и икономически комитет по рибарство (НТИКР), който оценява използването на запасите от акула и калкан като неустойчиво, а запасът от акула дори е заплашен от изчезване.

Страната ни изказа категорично несъгласие с предложението на Комисията с мотива, че подобна крайна мярка не трябва да бъде прилагана без подкрепата на актуални научни данни за състоянието на запаса и оценка на влиянието, което риболовният флот оказва върху него. Беше изтъкнат и сериозния социално-икономически ефект, който този вид риболов оказва върху рибарския сектор в България. Бяха проведени редица разговори, официални и неофициални срещи с представители на Европейската Комисия, администрацията на Румъния и с бранша, с основната цел да се защитят интересите на рибарите на държавите-членки на ЕС в региона, а от друга страна да се намери най-подходящия начин за управление на риболова на двата вида.

В крайна сметка Председателството на ЕС предложи компромисен вариант, който удовлетворява както държавите-членки, така и Европейската Комисия.

В замяна на запазване на квотите  страната ни се ангажира да изпълни някои допълнителни мерки гарантиращи засилване на контрола и мониторинга върху уловите на тези два вида, като основните са:

  • Намаляване на броя на определените пристанища за разтоварване на калкан;
  • Увеличаване периода на забраната за улов. Така през следващата година риболовът на калкан няма да бъде разрешен между 1 април и 30 юни;
  • Да се следи стриктно отчитането и записването на уловите;
  • Да се увеличи броя на съвместните проверки, организирани заедно с властите на Румъния;
  • Да се лимитират уловите на акула до нивото от 2015 година;

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.