1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Българската лесовъдска колегия проведе съвещание по маркиране

Българската лесовъдска колегия проведе съвещание по маркиране

Събитието се провежда от Северозападно държавно предприятие - гр. Враца

На 10 и 11 юни на територията на учебно-опитно стопанство „Петрохан”  с. Бързия се проведе традиционното за българската лесовъдска колегия съвещание по маркиране. Събитието се провежда от Северозападно държавно предприятие - гр. Враца със съдействието на регионалните дирекции по горите Берковица и София. 

В съвещанието участие взеха 75 служители от държавните горски стопанства, частно-практикуващи лесовъди от областите Видин, Враца и Монтана, както и лесовъди от структурите за управление и стопанисване на общинските горски територии.

Инж. Свилена Божинова, директор на Горската семеконтролна станция - София запозна присъстващите със залесяванията в горски територии, попадащи в защитени зони по Натура 2000, производство и търговия на горски репродуктивни материали - документи, изисквания. 

Д-р инж. Мартин Борисов от Лесотехнически университет изнесе презентация на тема „Управление на защитени зони по Натура 2000, гори с висока консервационна стойност, характерни сечи, мъртва и биотопна дървесина, оценка на природозащитния статус на типовете природни местообитания”.

На терена бяха посетени насаждения, подходящи за провеждане на отгледни и възобновителни сечи. В хода на съвещанието бяха дискутирани проблемите, възникнали при извършваните от регионалните дирекции текущи проверки, както и такива, свързани с предстоящите промени в нормативната уредба и усвояването на падналата дървесина, в резултат на възникналия ледолом и ледовал в края на 2014 г. и началото на 2015 г. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.