1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Брюксел намали квотите за улов на риба треска с 25%

Брюксел намали квотите за улов на риба треска с 25%

ЕС е поставен под натиск да положи повече усилия за запазване на рибните запаси

ЕС реши в сряда да намали квотите за улов на атлантическа треска във водите край Шотландия и Ирландия с едва 25%, пише „Гардиън”, цитиран от 3e-news.net. Това предизвика недоволството както на природозащитниците, които настояваха уловът да бъде намален наполовина, така и на рибарите, които се опасяват, че ще загубят работата си.

Учените отдавна призовават за драстично съкращаване на квотата, но правителствата рядко се вслушват в съветите им от страх да не загубят подкрепата на рибарските общности. Миналият месец Европейската комисия обяви, че запасите от атлантическа треска са продължили да намаляват през последните два месеца и не дават никакви признаци на възстановяване. Поради тази причина Комисията предложи намаляване на съответния общ допустим улов с 50%.

Великобритания и Ирландия имат мощни риболовни индустрии, чийто представители се оплакват, че постепенното намаляване на квотите през годините съсипва техния бизнес. Изчерпването на рибните запаси е причинило упадъка на стотици рибарски селища от двете страни на Атлантическия океан.

ЕС е поставен под натиск да положи повече усилия за запазване на рибните запаси. Миналият месец на международната конференция в Париж, не бяха взети очакваните радикални мерки за спасяване на рибата тон в Атлантическия океан, което породи сериозни критики. Рибата тон е силно застрашен вид, тъй като месото й се използва в Япония за приготвянето на традиционното ястие суши.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.