1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ДПП „Шуменско плато“ търси покровители на основните туристически маршрути в Парка

ДПП „Шуменско плато“ търси покровители на основните туристически маршрути в Парка

Снимка:

На сайта на Дирекцията е публикуван списък с покровителите и примерна бланка на партньорското споразумние.

ДПП „Шуменско плато“ търси покровители на основните туристически маршрути в Парка. „С бъдещите си партньори ще си сътрудничим при поддържане на маркираните пътеки“, уточни директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев. В Природния парк има 7 основни пешеходни маршрута, 4 тематични маршрута, 3 веломаршрута и трасе за скално катерене. 

От Велоклуб „Илчов баир“ вече потвърдиха, че ще продължават да поддържат маркираните пътеки за колоездене. 

От „Ротари - Шумен“ изявиха желание да бъдат покровители на туистическия маршрут „Вълшебството на гората“, който преминава в близост до най-високата точка на Шуменското плато – Търнов табия. От години „Ротари – Шумен“ искат да популяризират мястото, поставили са информационна табела и през пролетта предстои разчистване на достъпа до нея. 

shumensko plato

Започна процес и за подновяване на споразуменията с фирми, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в Парка. Свои покровители имат ТЗ „Теменуга“, ТЗ „Успех“, ТЗ „Автостроител“, ТЗ „Детелина“, детски кът „Слънце“ в района на Паметник „Създатели на Българската държава“, кът за отдих до шуменската крепост. „Някои съоръжения нямат покровител. Готови сме да подпишем споразумение за партньорство с всички, които искат да помогнат в опазването и поддържането на парковата инфраструктура“, заяви директорът на ДПП „Шуменско плато“ инж. Васил Василев. 

На сайта на Дирекцията е публикуван списък с покровителите и примерна бланка на партньорското споразумние.

Инициативата „Стани покровител“ стартира по повод рождения ден на ПП „Шуменско плато“. Паркът е създаден на 5 февруари 1980 г. за да се запазят биологичното разнообразие, местообитанията, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм. На площ от 3895, 8 ха се срещат 550 вида висши растения, 28 вида бозайници, 71 вида птици, 14 вида влечуги и 6 вида земноводни. В границите на Парка се намира и резерват „Букака“ с площ 62 ха.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.