1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. EК ни дава отсрочка за заменките

EК ни дава отсрочка за заменките

Новият срок изтича на 24 март

Страната ни е получила отсрочка за отговор до Европейската комисия по повод на заменките. Новият срок, който ни се дава, изтича на 24 март. За да се подготви по-добре и за да получи отсрочване, страната ни е използвала довод, че писмото от Брюксел не е било преведено на български език, каза пред БНР министърът на земеделието Мирослав Найденов,  пише money.bg.

Министър Найденов, че казусът е юридически и утре, когато в Брюксел ще има техническа среща с Генерална дирекция "Конкуренция" на Еврокомисията, министърът ще поиска съвет как може да се избегне санкцията. „Основното е ние да се борим Брюксел да не ни отсъди, че тези заменки са държавни помощи. Защото иначе ще бъдем осъдени в Люксембург и България ще трябва да плаща глоби в размери на милиони евро", разясни аграрният министър. Той счита, че съдебното разваляне на сделките ще бъде твърде дълъг процес и е по-добре да се търси начин за компенсиране на държавата. Освен това много от заменените гори са минали през втори, трети и повече собственици. По данни на аграрното ведомство сделките с гори са над 300 и са заменени малко над 33 000 дка, като с променено предназначение са 8000 дка.

 „Ще се борим да минимизираме, не мога да кажа дали ще успеем да сведем тази санкция до нула, но при всички случаи да я намалим. Ние вече успяхме, защото съгласно регламента, санкциите са от 25 до 100%. В случая наложената санкция е 10%, което е един вид вече доста голяма редукция. Дано успеем да я свалим, възможно е на 5 или 2% да бъде редукцията. Това обаче някак си ни поставя отново в условията ние да започваме играта с жълт картон", направи образно сравнение на усилията си министър Найденов. Според него прокуратурата трябва да продължи разследването по замените, докато цялата истина излезе на яве. Според него може да бъде приет мораториум върху забраната на общински замени, както настояват от Синята коалиция. Това може да стане със законодателна инициатива или с решение на общинските съвети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.