1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК обяви нулева толерантност към незаконния риболов

ЕК обяви нулева толерантност към незаконния риболов

На нарушителите на закона ще бъдат налагани еднакво строги санкции независимо къде се намират и от каква националност са

Европейската комисия вчера обяви, че новата система за контрол на рибарството вече е в сила, предаде Агенция "Франс прес". Нейната цел е да прекрати незаконния риболов и да направи рибарството в ЕС устойчиво.

"С приемането на подробни правила за начина на провеждане на контрол по цялата пазарна верига "от мрежата до чинията" ЕС вече има възможността да скъса с миналото и да създаде култура на придържане към правилата, за да се прекрати свръхуловът и рибарството в ЕС да стане действително устойчиво", заяви Еврокомисията в прессъобщение.

Новите правила включват точкова система, при която многократно уличени в незаконен риболов ще губят лицензите си. Тази система обаче ще влезе в сила от 1 януари 2012 г., което ще даде време на държавите членки да се подготвят.

"Ако не можем да прилагаме собствените си правила, това подкопава доверието към цялата обща политика в областта на рибарството независимо от всичките й достойнства", заяви еврокомисарят по рибарството и морското дело Мария Даманаки. "Сега вече имаме всеобхватна система за контрол и прилагане и очаквам оттук нататък да се подобри спазването на правилата на ЕС за риболов", допълни тя.

Изготвената от Еврокомисията система ще позволи на компетентните органи да установяват нарушенията във всеки един етап на пазарната верига и да ги проследяват обратно до провинилия се. "Инспекциите ще се провеждат по един и същ начин в цяла Европа. Събирането и кръстосаната проверка на данните ще се извършват по електронен път. Стигне ли продуктът до търговската мрежа, потребителят ще може да бъде сигурен, че той е уловен законно", предвижда още комисията.

На нарушителите на закона ще бъдат налагани еднакво строги санкции независимо къде се намират и от каква националност са. Глобите ще бъдат поне пет пъти по-високи от стойността на незаконно уловената риба.

Природозащитната организация "Грийнпийс" приветства решението на Еврокомисията, но подчерта, че "изпълнението не означава нищо без ефективни правила".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.