1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕК разреши риболова на български кораби в румънски води

ЕК разреши риболова на български кораби в румънски води

Това съобщават от сдружение „Черноморски изгрев", откъдето са отправили допитване до

Европейската комисия разреши на български кораби да риболовстват в румънски води. Това съобщават от сдружение „Черноморски изгрев", откъдето са отправили допитване до ЕК.

В писмо, изпратено в отговор от Брюксел, се потвърждава, че българските риболовни кораби, снабдени с валиден риболовен лиценз и вписани в регистъра на риболовните кораби на ЕС, имат право да риболовстват в морските пространства на Румъния, при условие, че спазват действащото право на Европейския съюз, пише ibox.bg.

Не са нужни допълнителни документи за риболов на български риболовни кораби в румънски води (след 12-та миля), освен издадените от българската администрация разрешително и удостоверение за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми, сред които и разрешително за улов на калкан.

Не е необходимо българските риболовни кораби да заплащат допълнителни такси за риболов в румънски води, се посочва още в писмото. Отговорът на ЕК е резултат от писмо на Сдружението и редица инициативи, в това число кореспонденцията между  „Черноморски изгрев" и министерството на земеделието на Румъния.

Припомняме, че правото на равен достъп до водите и ресурсите на ЕС в Черно море се превърна в изключително спорен въпрос след задържането на български риболовен кораб на 13 април миналата година.

От Сдружение „Черноморски изгрев" изразяват надежда, че в следващите седмици ще бъдат предприети необходимите действия от страната на институциите, като всички български и румънски рибари ще се ползват спокойно от правата си, дадени им по силата на членството на двете страни в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.