1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екип на Изпълнителна агенция по горите разкри незаконна схема за доставка на дърва за огрев

Екип на Изпълнителна агенция по горите разкри незаконна схема за доставка на дърва за огрев

Изпълнителна агенция по горите продължава да работи за усъвършенстване на системите за прозрачност в горите

Екип на Изпълнителна агенция по горите разкри незаконна схема за доставка на дърва за огрев. Първоначалната проверка горските инспектори извършили вчера около 13:00 часа, когато спрели камион, натоварен с дървесина в землището на с. Спанчевци, общ. Вършец. При инспекцията се оказало, че представеният превозен билет е издаден в 10:30 часа сутринта и снимката, приложена към фоторегистъра на Агенцията не отговаря на действително натоварените дърва на превозното средство. След съмнението за документното нарушение, инспекторите предприели детайлна проверка на камиона, при която открили контролна горска марка, на името на лицето, издало превозния билет. 

Проверката на горските служители продължила в с. Спанчевци със съдействието на РУ МВР – Вършец. Инспекциите в частни дворове констатирали доставка на 40 куб. м незаконна дървесина, маркирана с въпросната горска марка, но без превозин билет. Автомобилът, незаконната дървесина и контролната горска марка са задържани. Проверката продължава от компетентните органи.  

Изпълнителна агенция по горите продължава да работи за усъвършенстване на системите за прозрачност в горите. Към момента действащите публични модули непрекъснато и поетапно се модернизират като последната разработка, свързана с въвеждането на фоторегистър вече дава своя принос за ограничаване възможностите за злоупотреби в горите.

Припомняме, че и към момента всеки български гражданин може да провери на сайта на ИАГ законността на превозваната дървесина във всяко едно моторно превозно средство на следния линк: http://tickets.iag.bg:8080/cgi-bin/index.cgi

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.