1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Екипите на регионалните дирекции по горите и дирекциите на природните паркове извършват масови проверки за паленето на огън в парковите територии

Екипите на регионалните дирекции по горите и дирекциите на природните паркове извършват масови проверки за паленето на огън в парковите територии

В парковите територии има регламентирани огнища за палене на огън

Масови проверки за спазването на противопожарните мерки на територията на природните паркове извършват екипите на горските структури в цялата страна.

„По време на днешната проверка на територията на природен парк „Витоша“ нарушения не бяха открити, въпреки големия брой посетители, коментираха проверяващите. Проверени са местностите Дендраиум, Игликина поляна, Златните мостове, Момина скала, ветровала и Офелиите. Заедно с представители на медиите и пожарната през целия ден обхождаме територията на парка и предупреждаваме хората за високия риск от пожари. Законът за горите предвижда санкции, но по-важна цел на проверките е да дисциплинираме посетителите да пазят гората като дома си“, категорични са проверяващите, които са подготвили и листовки с правилата по време на пожароопасен сезон, които да раздават на туристите.

По време на днешния обход на екип на РДГ Русе и представители на пожарната служба е локализиран пожар, обхванал сухи треви в землището на с. Полско Косово. Благодарение на навременната реакция на служителите пожарът е овладян и не е допуснато огънят да обхване гората. 

В парковите територии има регламентирани огнища за палене на огън, но дори и на регламентираните за целта места гражданите не трябва да си тръгват, докато не се уверят, че огънят е напълно изгасен.

Съгласно разпоредбите на Закона за горите глоби се налагат при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене  на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв.

При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.