Еколози настояват да се забрани стопанският риболов на калкан

От „Гринпийс” и Сдружение „За земята” изпратиха открито писмо до министър Мирослав Найденов

Един от емблематичните видове риба в Черно море – калкана, е на ръба на изчезване. Научните изследвания показват драстичен спад в популацията на вида през последните години, алармират еколозите от „Гринпийс” и Сдружение „За земята”. Двете организации изпратиха открито писмо до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, в което настояват той да подпишете забрана за стопанският риболов на калкан (Psetta maxima) с всякакъв вид риболовни уреди и средства в 12-милната зона от акваторията на Черно море.

Решението, предложено от Института по океанология да се въведе 1 година мораториум върху риболова на този вид в зоните, където се размножава,  би дало възможност да се възстановят рибните запаси, твърдят еколозите. По този начин ще се защитят  и дългосрочните интереси на рибарите.

Калканът е един най-значимите стопански видове в Черно море, след изчезването през 60-те години на черноморската скумрия. Освен, че е най-ценната риба, е хищник от ключово значение за поддържането на баланса в морската екосистема. Именно поради това опазването и устойчивото му експлоатиране са от изключителна важност. България ежегодно провежда изследвания за състоянието на запаса му. Проучванията се провеждат два пъти годишно от 2006 г. насам, от Института по океанология към БАН /ИОБАН/.

Съгласно становището на учените от ИО, включващо предварителни резултати от проведените през 2011 г. изследвания, от 2008 г. насам се наблюдава тенденция за понижаване на относителната биомаса на вида. Също така, в сравнение с изчислените стойности за 2010 г., моментната биомаса на калкана през 2011 г. е редуцирана близо два пъти - до 200 т и популацията е със силно нарушена структура – съотношение между размножаващата се част от популацията и тази съставена от неполово зрелите индивиди. Според учените е необходимо да бъдат взети спешни мерки за опазването на запаса от калкан, тъй като той е преексплоатиран и лесно може да изпадне в колапс.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.