1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Експерти от ИАГ установиха над 120 куб незаконна сеч

Експерти от ИАГ установиха над 120 куб незаконна сеч

Разпоредено e да се преустанови издаването на позволителни за сеч

Експерти от Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите Шумен и Велико Търново са установили над 120 куб незаконна сеч.  Това става ясно по време на  проверка  в района на Регионална дирекция по горите - Шумен.      

Проверени са горски територии собственост на Община Антоново. Общината притежава над 35 000 дка гори, които се стопанисват от общинско търговско дружество “Тузлушка гора“ ЕООД. При проверката е установено, че в момента изпълняващия длъжността управител на дружеството не притежава необходимото по Закона за горите лесовъдско образование. С граждански договор е възложено на инженер лесовъд да издава разрешителни  за сеч.

Нарушения са установени както по документацията, така и при провеждането на изсичането на горски площи – липса на маркировка на отсечените дървета, неправилно издадени и с невярно съдържание превозни билети.

Извозът на дървесината е извършван с високо проходими автомобили, извън горските пътища и са нанесени значителни повреди на  подраста. Не са отбелязани ясно границите на сечищата със съседните частни имоти,  в някои от отделите не са извършени предвидените мероприятия – отглеждане на подрастта, констатираха още проверяващите.

След направената проверка и установените пропуски е разпоредено да се преустанови издаването на позволителни за сеч до назначаването на отговарящ на законовите изисквания управител на ТД „Тузлушка гора“ ЕООД. Спряна е сечта по всички позволителни за сеч, издадени след 25.10.2014 г. След отстраняване на нормативните пречки за издаване на позволителни за сеч, нови позволителни в проверените насаждения ще се издават след премахване на установените нередности. Указано е да се извърши предвиденото отглеждане на подраста, като РДГ – Шумен, съгласно своите компетенции, ще предприеме необходимите действия по констатираните пропуски и нарушения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.