1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Енергията от дървесна биомаса ще намали парниковите емисии и атмосферни замърсявания

Енергията от дървесна биомаса ще намали парниковите емисии и атмосферни замърсявания

Има потенциал от горскодървесна биомаса за енергийно производство

Ефективното използване на дървесна биомаса за производство на топлоенергия във високоефективни инсталации ще намали парниковите емисии и атмосферни замърсявания, това е един от очакваните резултати, до които ще доведе реализирането на Национален план за действие за енергия от горска биомаса. Документът беше поставен на обществено обсъждане на регионална кръгла маса, която се проведе на 28-29 ноември в гр. Велинград. 

Целта на обществената дискусия е всички заинтересовани страни да имат възможност да дадат своите препоръки и коментари, които след обобщаване и оценка да бъдат взети предвид преди изготвянето и одобряването на окончателния вариант на Националния план за действие за енергия от горска биомаса 2018-2027г.  

Изготвеният в документа баланс на дървесината в страната показва, че е налице  потенциал от горскодървесна биомаса за енергийно производство. По-широкото и ефективно използване на наличния дървесен ресурс ще позволи намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси, ще допринесе за сигурността на енергийните доставки и ще оказва по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с конвенционалните горива. Преминаването от индивидуално към групово /колективно/многофамилно/ снабдяване на домакинствата с топлоенергия чрез високоефективни инсталации на горска биомаса ще доведе до значително намаляване на индивидуалната употреба на дърва за огрев в бита, показва аналитичната част на плана. Това ще допринесе за намаляване на концентрацията на фини прахови частици във въздуха, като същевременно ще бъдат освободени допълнителни количества суровина за останалата горскодървесна индустрия.  

Преходът от индивидуално към колективно отопление на горска биомаса ще се осъществи единствено чрез въвеждане на дейности за стимулиране ползването на преработена горска биомаса за производство на енергия, единодушни са експертите. Планът предвижда и реализиране на пилотни проекти за финансиране на дейности, свързани с производството и разпространението на енергия от горска биомаса. 

На форума, организиран от Изпълнителна агенция по горите, присъстваха представители на държавните институции, областни и общински структури, регионални дирекции по горите, държавни горски предприятия, граждански и неправителствени организации и бизнеса, както и медии.

Събитието се организира в рамките на  проект „Регионални политики за устойчива биоенергия - BIO4ECO“ по програма ИНТЕРРЕГ, Европа на Европейския съюз. Водещ партньор е Горският технологичен център на Каталуния, Испания, а партньор от българска страна е Изпълнителна агенция по горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.