1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕС ще настоява за забрана на търговския улов на риба тон

ЕС ще настоява за забрана на търговския улов на риба тон

Количеството от риба тон рязко намаля заради голямото търсене на този вид риба

Eвропа ще настоява за международна забрана на търговския улов на синьоперковия тон, писа в. "Ню Йорк таймс" съобщи dnevnik.bg. Франиция обяви, че е готова да подкрепи забраната за лов в Атлантическия океан и Средиземно море. Срещу предложението се обявиха средиземноморските страни като Малта и Испания. Френското решение ще бъде обявено днес и се очаква да повлияе сериозно на крайната позиция на ЕС.

Количеството от риба тон рязко намаля заради голямото търсене на този вид риба, предимно в Япония, където отива 80% от световния износ на риба тон, и заради строежа на кораби за риболов. Популацията на вида е намаляла под 15% от историческото му ниво, показа изследване на експерти на среща през октомври в Мадрид.

През юли Монако предложи рибата тон да бъде включена в Приложение 1 към Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна, което ще би означавало, че ще ползва същата степен на защита като пандите и някои видове китове. На практика това ще означава ефективна забрана на търговията с рибата тон. Предложението на Монако ще бъде представено официално на срещата в Доха следващия месец. Повече от страните членки подкрепиха предложението на Монако, а подкрепата на Франция ще помогне за постигане на единна позиция при срещата в Доха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.