1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Германски кораб ще провежда научни изследвания в Черно море

Германски кораб ще провежда научни изследвания в Черно море

Те са планирани за периода от 6 декември 2013 г. до 17 януари 2014 г. в северозападната акватория на Черно море

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Maria S. Merian”, плаващ под германски флаг, в териториално море и изключителната икономическа зона на България във връзка с провеждането на комплексни научни изследвания. Те са планирани за периода от 6 декември 2013 г. до 17 януари 2014 г. в северозападната акватория на Черно море.

Научните изследвания, които ще бъдат осъществени в рамките на експедицията, са непосредствено свързани с реализацията на интегрирания проект SUGAR (Submarine Gas Hydrate Reservoirs). Той е стартирал в Германия през 2008 г. с основна цел производството на природен газ от морските метанови хидрати (газохидрати) в морските седименти на Световния океан.

Газохидратите представляват замразен под високо налягане метан и се смятат за един от основните енергийни ресурси на бъдещето. Запасите от тях са големи в Черно море, но все още няма разработена технология за добиването и използването им. Международният екип, който ще ги изследва, включва и български учени.

Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната ни при упражняване на суверенните и права и юрисдикции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.