1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Горски инспектори от РДГ-София са извършили 110 проверки по Закона за горите

Горски инспектори от РДГ-София са извършили 110 проверки по Закона за горите

В землището на село Своде е констатирана незаконна сеч на 10 куб. м. дърва за огрев

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) – София са извършили 110 проверки по Закона за горите за периода 24-26 април 2017 г. в горските територии в териториалния обхват на дирекцията. Проверени са 76 моторни превозни средства (МПС), транспортиращи дървесина, 7 обекта за складиране, преработка и експедиране на дървесина и 25 обекта за добив на дървесина. Проверяващите са съставили 12 констативни протокола и 11 акта за установени административни нарушения.

Инспекторите са съставили 6 акта за липсата на GPS – устройства на водачи на 6 товарни автомобила, транспортиращи дървесина.

В землището на село Кътина служителите на РДГ-София са установили, че в обект за добив на дървесина е изграден път с дължина 60 метра, без да са спазени изискванията на нормативната уредба. По случая са съставени 3 акта на нарушителите.

При извършени проверки в землището на село Своде инспекторите са констатирали, че е извършена незаконна сеч на 10 куб. м. дърва за огрев, като същите са задържани с констативен протокол. Работата по случая продължава за установяване на извършителя на нарушението.
След получен сигнал от служители на СДВР на 25.04.2017 г., служители на РДГ София са установили, че в землището на село Кокаляне моторно превозно средство транспортира без превозен билет недървесни горски продукти, за което е съставен 1 акт и е задържано МПС - то.
На 26.04.2017 г. служителите на дирекцията са спрели за проверка товарно превозно средство в землището на село Доспей, Община Самоков. При проверката на превозното средство е установено, че същото транспортира 7  куб. м. немаркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка строителна дървесина от бял бор и без превозен билет. За установеното служителите на дирекцията са изготвили констативен протокол, с който са задържали дървесината и превозното средство. Проверката по случая продължава. Предстои съставяне на акт на фирмата, която системно нарушава Закона за горите. При наличие на данни за престъпление материалите по случая ще бъдат изпратени в прокуратурата.
Проверките в горските територии в териториалния обхват на дирекцията продължават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.