1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Горски служители в гонки с бракониери в Ловешко

Горски служители в гонки с бракониери в Ловешко

Снимка:

Само за последните пет дни служители на РДГ Стара Загора и РДГ Велико Търново са извършили повече от 550 проверки

Три автомобила и три каруци, натоварени с незаконна дървесина са задържани след акции на екипи на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите Стара Загора и Велико Търново, съвместно със служители на горски стопанства в региона. Проверки са извършени в  землищата на селата Кирчево, Добревци, Койнаре, Мала Желязна, Лисец и Славяново. На нарушителите са съставени 5  акта по Закона за горите.

Само за последните пет дни служители на РДГ Стара Загора и РДГ Велико Търново са извършили повече от 550 проверки. Съставени са 23 констативни протокола и 18 акта за извършени нарушения, като са задържани превозни средства и дървесина. 

Контролните органи са засекли и два автомобила, натоварени с дървесина, които не са се подчинили на звуковите сигнали и са успели да избягат. При преследването, бракониерските джипове са развили висока скорост, включително и в населени места. За да избегнат пътнотранспортно произшествие, проверяващите са прекратили преследването като номерата на автомобилите са предадени на органите на МВР. 

Гонките с бракониери са почти ежедневие за горските инспектори, които често рискуват здравето и живота си. 

Проверките на горските служители в районите с висока концентрация на нарушения в страната продължават.

Изпълнителна агенция по горите се обръща отново с призив към гражданите: Когато купувате дърва за огрев, те трябва да са маркирани и придружени с превозен билет. Изисквайте да ви се предостави превозен билет, в който да са описани името и адреса на купувача, както и количеството на закупената дървесина!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.