1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ инициира подписването на меморандум за сътрудничество и създаване на форум „Балкански гори”

ИАГ инициира подписването на меморандум за сътрудничество и създаване на форум „Балкански гори”

Идеята е тази инициатива да доведе до изграждане на трайни връзки на сътрудничество за ефективно опазване на горите

Да бъде подписан меморандум за сътрудничество между балканските горски администрации и да се учреди Форум „Балкански гори” обсъждаха вчера (11.11.2014 г.) на експертна среща в резиденция „Бояна”. Във форума взеха участие представители на горски администрации от Косово, Македония, Румъния, Черна гора и България.

„В съвременните условия ефективното опазване на горските екосистеми не може да се осъществи в границите на отделните държави. Поради това сътрудничеството в рамките на Балканския полуостров се превръща в необходима предпоставка за постигане на устойчиво и многофункционално управление на горите”, каза инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, в приветствието си към участниците в срещата. „Необходимостта от въвеждане на интегриран и иновационен подход в горския сектор е посочена и в новата Стратегия за горите на Европейския съюз, която предстои да бъде приета от Парламента на ЕС”, подчерта още той. 

Това е втора среща, инициирана от ИАГ, на която се обсъжда подписването на Меморандум за сътрудничество и създаване на Форум „Балкански гори” като средство за изграждане на диалог по актуалните горски политики и проблеми, управление на горите и създаване на връзки между горските администрации на държавите от Балканския полуостров.  Идеята е тази инициатива да доведе до изграждане на трайни връзки на сътрудничество за ефективно опазване на горите и развитие на горския сектор, като част от селските райони в нашите държави. 

Меморандумът предвижда учредяване на Форум „Балкански гори“ с участието на широк кръг институции, специалисти, НПО, синдикати и други заинтересовани организации. Той ще бъде съобразен с европейската интеграция и координация на страните, развитието и утвърждаването на лесовъдската наука и иновационните технологии, с цел защита на околната среда в регионите и подобряването на социално-икономическите условия на живот. Чрез него ще се координира работата между отговорните администрации за горите и горското стопанство по отношение на изготвяне и представяне на общи политики, позиции, обмен на информация, подпомагане на научно-изследователската дейност и предлагане на конкретни действия за опазване и устойчиво управление на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.