1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ: Лесовъдските мероприятия в Аспарухово са в рамките на горско-стопанския план

ИАГ: Лесовъдските мероприятия в Аспарухово са в рамките на горско-стопанския план

За периода 2010-2014 г. от 186 дка държавни горски територии са отсечени 1468 кубически метра дървесина

По данни на Изпълнителна агенция по горите на територията на Териториално поделение Държавно горско стопанство (ТП ДГС) Варна и  по-конкретно в местността „Джанавара”, землище на кв. Аспарухово, гр. Варна, за периода 2010-2014 г. от 186 дка държавни горски територии са отсечени 1468 кубически метра дървесина, което представлява 2% от дървостоя (запасите от дървесина) и 3% от площта, което е в рамките на предвижданията на горско-стопанския план. Проведените лесовъдски мероприятия (сечи) са постепенно-котловинни и прореждане, информират от агенцията.

За същия период служителите на ТП ДГС Варна са съставили 260 акта за незаконни сечи за 520 кубически метра дървесина. Освен парични санкции, има и ефективни присъди, влезли в сила.

В териториалния обхват на Териториално поделение Държавно горско стопанство Шумен за периода 2010-2014 г. са съставени 252 бр. акта за нарушения на горското законодателство и са издадени 155 наказателни постановления. С актове са задържани 107 м3 дървесина.

В Териториално поделение Държавно горско стопанство Болярка за периода 2010-2014 г. са съставени 922 бр. акта за нарушения на горското законодателство и са издадени 585 наказателни постановления. С актове са задържани 226 м3 дървесина.

Изпълнителна агенция по горите информира и за мерките, свързани с подобряване нивото на контрола и опазване на горските територии от нарушения. Агенцията разработи предложения за промени в някои от текстове в Наказателния кодекс (НК), Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и Закона за горите (ЗГ), които промени при бъдещо приемане от парламента и влизането им в сила ще доведат до:
-подобряване работата по отношение налагане и изпълнение на наказания за незаконни дейности в горите и бракониерството;
-възможност за повишаване на ефективността в дейностите по превенция и санкциониране на нарушенията в горите;
-ограничаване на излишната и неефективна кореспонденция между регионалните дирекции по горите и районните прокуратури по преписки за незаконна дървесина;
-възможности за нормативно регламентиране на наказание “полагане на обществено полезен труд” от нарушители, които са социално слаби и нямат възможност да заплатят евентуално налагането на наказание глоба;
-квалифициране като престъпление на случаите при извършване на  повторно нарушение в горите след наложено административно наказание т. е. деянията, които макар и да не покриват критериите за престъпление по стойност (стойността на престъплението или нанесените вреди е под една минимална работна заплата), са извършени от лице, което в предходните 24 месеца вече е наказвано по административен ред за нарушение на ЗГ.

Целта на предложенията за промени в посочените по-горе Закони е да се потърсят възможности за повишаване на ефективността от административно-наказателното и наказателното производство, което от своя страна ще доведе до ограничаване на нарушения в горите.

Подготвено е споразумение и предстои подписването му за сътрудничество между ИАГ и Камарата на частните съдебни изпълнители. Споразумението е с цел повишаване събираемостта на наложените глоби и имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления;

Активно се работи и по въвеждане на единна национална електронна система за контрол върху добива, транспортирането и преработването на дървесните ресурси, което ще доведе до значително намаляване на незаконните дейности в горите.

От ИАГ информират още и за състоянието на два язовира в района на Бургас. На територията на Регионална дирекция по горите гр. Бургас има два големи язовира - „Камчия" и „Ясна поляна". В резултата на продължителните валежи, към момента и двата язовира преливат в рамките на нормалните количества. Не се очакват щети и няма опасност за населението. В чашките на двата язовира не е констатирана нерегламентирана сеч.

Вследствие на обилните валежи през последните дни е залят държавен горски разсадник „Росенец" на територията на Териториално поделение Държавно горско стопанство Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.