1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ: Светлоотразителните елементи по ловното облекло да се превърнат в задължителна част от екипировката

ИАГ: Светлоотразителните елементи по ловното облекло да се превърнат в задължителна част от екипировката

Ще се прилага строг контрол при организирането и провеждането на ловния излет

Светлоотразителните елементи по ловното облекло да се превърнат в задължителна част от екипировката на всеки ловец у нас реши извънредният Ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Промяната ще е част от реформите в Закона за лова и опазване на дивеча, като ще има санкции за тези, които нарушават бъдещата разпоредба.

Освен това ще се прилага строг контрол при организирането и провеждането на ловния излет. Предвижда се също да се провеждат опреснителни курсове за боравене с ловно оръжие и извършването на ежемесечен инструктаж на ръководителите на лова, с цел повишаване на квалификацията им.

До приемане и влизане в сила на предвижданите законодателни промени ще се изготвят разпореждания, които ще имат задължителен характер по отношение спазването на изискванията за безопасност по време на лов.

Цените за разрешителните за лов, в зависимост от вида дивеч и начина на ловуване, които ще бъдат валидни за 2012 г., остават непроменени, решиха участниците в Ловния съвет. Размерът на годишната вноска за стопанисване на дивеча за следващата година също не се променя и остава 50 лева.

В рамките на съвета беше уточнена и програма за разселване на дивеч. Предвижда се да бъдат отгледани и разселени 75 хил. ловни фазани, 35 хил. колхидски фазани, 10 хил. тракийски кеклици, 15 хил. патици и 45 хил. яребици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.