1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАРА представи готовността на България за контрол на улова на калкан пред представители на ЕК

ИАРА представи готовността на България за контрол на улова на калкан пред представители на ЕК

До 15 февруари 2010 г. България ще представи в ЕК национален план за контрол на улова на калкан

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури проведе тридневна експертна среща с представители на ГД МАРЕ към Европейската Комисия относно подготовката на плана за контрол на улова на калкан, който е част от поетите от България ангажименти за отпускане на квотата от 48 тона за 2010 г.

Изпълнителният директор на ИАРА проф. Йордан Стайков и представителите на Европейската Комисия  Майкъл Ройтман и Улрик Йенсен обсъдиха критериите за идентификация на риболовните кораби, които ще участват в усвояването на квотата за улов на калкан през 2010 г., както и методиката за разпределение на квотата между риболовните съдове.

На представителите на ГД МАРЕ беше представена статистическата система за отчитане на уловите и извършването на кръстосани електронни проверки за откриване на нарушения при докладване на уловите.

Майкъл Ройтман и Улрик Йенсен посетиха Центъра за наблюдение на риболовните кораби във Варна, където им беше демонстрирана сателитната система за наблюдение на риболовните кораби. Те направиха обиколка на риболовните пристанища във Варна и се запознаха с методиката на инспектиране на уловите - попълване на декларациите за улов, измерване на уловените количества и завеждането им в електронната статистическа система на ИАРА.

Експертите от ЕК имаха среща с представители на научните институти във Варна -  ст.н.с. Атанас Палазов,  директор на Института по Океанология и н.с. Виолин Райков от Института по рибни ресурси. Те дискутираха събирането и обработването на научни данни за състоянието на запасите от калкан в Черно море, както и планирането на бъдещите научни изследвания съвместно с Румъния.

ИАРА и експертите от ГД МАРЕ към Европейската Комисия проведоха среща и с представители на бранша, на която бяха обсъдени мерките, които се налага да бъдат предприети от страна на България за осигуряването на по-висок контрол на уловите на калкан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.