1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иновативна технология за екстракция на водораслова биомаса ще се осъществи със средства по ОП "Рибарство"

Иновативна технология за екстракция на водораслова биомаса ще се осъществи със средства по ОП "Рибарство"

Договорираната безвъзмездна финансова помощ е 137 950 лв.

"Център за иновативни практики" ЮЛНЦ в частна полза от София и ИАРА подписаха договор за въвеждане и изпитване на иновативна технология за екстракция на водораслова биомаса на обща стойност 172 438 лв. по ОП за развитие на сектор "Рибарство", съобщиха от ИАРА.

Това е първият одобрен проект по мярката, като размерът на договорираната безвъзмездна финансова помощ е 137 950 лв. В проектното си предложение бенефициентът предвижда изпитване в условия, близки до реалните в производствения сектор, техническата и икономическата приложимост на иновативна /патентована от компанията Univentures Inc. и реализирана от Algaeventure Systems Inc./ технология за отделяне на сухо вещество от водораслова биомаса.

Целта на бенефициента не е да произвежда продукт с цел реализация, а да извърши проверка относно техническата и икономическата приложимост на конкретната технология, както и популяризиране на резултатите по проекта. Партнираща организация на Центъра за иновативни практики е Института по физиология на растенията и генетика, част от Българската академия на науките, секция "Експериментална алгология". Проектът ще се реализира в полева научно-приложна лаборатория в гр. Варна, местност "Акчелар" № 396 и в производствена сграда в с. Господиново, общ. Бяла, област Варненска.

Другият подписан договор е по мярка 2.1. "Производствени инвестиции в аквакултурата" за проект, свързан с изграждане и оборудване на ферма за аквакултури на фирма "Миртал" ООД, София. Общата стойност на инвестицията 1 090 806 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ съгласно договора е в размер на 654 483 лв. Проектът предвижда изграждане на садкова инсталация в яз. "Шаварна" в землището на с. Одърне, община Пордим, област Плевен.

Инвеститорът ще закупи и допълнително оборудване, необходимо за осъществяването дейността на фермата. От "Миртал" ООД са избрали съвременна технология за интензивно отглеждане на риба в садки (плаващи мрежени клетки) на база на предимствата, които тя предлага: компактност на фермата при високи добиви от единица площ, възможност за ефективен контрол на производствения процес, висока рентабилност, сравнително бърза възвръщаемост на инвестицията и мобилност на базата.

В десетгодишната производствена програма на компанията е предвидено годишно производство на 42 768 кг бяла риба, 86 450 кг есетра и на 15 390 кг шаран. Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца. След реализацията му от "Миртал" ООД ще разкрият 8 работни места, 7 от които за жени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.