1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите реализираха над 4800 проверки в последните 3 дни

Инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите реализираха над 4800 проверки в последните 3 дни

Инспектирани са повече от 210 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина

Инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите извършиха 4841 проверки в последните 3 дни. Контролът е реализиран в периода от 26-и до 28-и април включително, а като резултат от него са съставени 89 акта и 18 констативни протокола.

В посочените дни служителите в държавните предприятия са направили общо 2 466  проверки. На място са проверени 1054 обекти за добив на дървесина, 941 превозни средства, 83 ловци, 4 риболовци и 384 други физически. Съставени са 43 акта по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са  0,52 куб. м обла дървесина, 43,50 пространствени кубически метра дърва, две моторни превозни средства, 3 каруци, един моторен трион.

Между 26-ти и 28-ми април 122 екипа горски инспектори на регионалните дирекции по горите са извършили 2375 проверки на територията на цялата страна. Инспектирани са повече от 210 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, над 360 обекти за добив на дървесина, близо 1130 превозни средства, над 680 физически лица и риболовци. Служителите са съставили общо 18 констативни протокола и 46 акта. Задържани са 15 плътни куб. м фасонирана дървесина, над 55 пространствени куб. м. дърва за огрев, 5 моторни превозни средства, 2 моторни триона и др.      

На територията на община Средец, в землището на с. Долно Ябълково горски инспектори при Регионална дирекция по горите - Бургас и служители на Държавно горско стопанство Средец са заловили група лица да режат, цепят и товарят в камиони дърва за огрев. Дървесината е била немаркирана и без документи, доказващи законния й произход. Констатирано е, че дървесината е добита от земеделски територии и граничещи с тях горски територии, без да е издадено позволително за сеч. За установените нарушения горските служители са съставили 8 акта по Закона за горите.

Задържани са  три товарни автомобила - ГАЗ 53 и два  ЗИЛ-а, ТИР с ремарке, два моторни триона, брадва, общинска горска марка, таблет и мобилен принтер, както и  близо 40 кубика дърва за огрев от дървесен вид дъб и цер. Образувани са четири бързи полицейски производства от РУП – гр. Средец.

От служители на РДГ Велико Търново, пред входа на обект за преработка и търговия с дървесина е установено, че с товарно моторно превозно средство се транспортират 10 кубика незаконни дърва за огрев. За нарушението от горските служители е съставен акт, с който са задържани дървесината и моторното превозно средство.

В землището на с. Драгиново, Държавно горско стопанство Алабак служители на РДГ Пазарджик съвместно със служители на МВР са констатирали съхранение на 15 плътни куб. м фасонирана дървесина, маркирана с производствена марка и придружена с превозен билет. Проверяващите са установили, че мястото, на което е била дървесината и притежателят й не съответстват на вписаните в превозния билет адрес и получател. Изготвен е констативен протокол от служителите на РДГ Пазарджик, с който дървесината е задържана. Работата по случая продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.