1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Инспектори от РДГ - Варна глобиха три дървопреработвателни фирми

Инспектори от РДГ - Варна глобиха три дървопреработвателни фирми

Констатираните нарушения са за неправилно попълване на дневниците за транспортиране на дървен материал

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) – Варна са съставили 11 акта за установени административни нарушения по Закона за горите при извършени проверки през последната седмица. Три от актовете са на собственици на обекти за преработка и експедиране на дървесина. Констатираните нарушения са за неправилно попълване на дневниците за транспортиране на дървен материал.

Шест акта са съставени на лице от с. Игнатиево, Община Аксаково за съхранение на 2,3 кубични метра фасонирана дървесина от ясен и цер и 14 кубични метра едра строителна дървесина от акация и гледичия, немаркирани и без документи за произход. Други  2 акта са съставени на физическо лице за съхранение на половин кубични метра дърва за огрев без контролна горска марка и без превозен билет в частен двор на с. Безмер, община Тервел, област Добрич. Дървесината е задържана.

През последните седем дни горските инспектори са извършили общо 198 рутинни проверки по прилагането на Закона за горите и Закона за лова и опазването на дивеча. Инспектирани са 17 моторни превозни средства, 6 сечища за добив на дървесина, 42 обекта за складиране, преработка и търговия, 17 частни двора и 121 ловци.

През октомври и ноември, когато се засилва търсенето и предлагането на дърва за огрев,  проверките от горските инспектори са насочени приоритетно към местата за добив и продажба на дървесина, както и към частни дворове за съхранение на дървесина. През този период са извършени проверки на 26 сечища, 234 склада за продажба на дървесина, 342 товарни автомобила, 281 частни двора. Съставени са 67 акта за установени нарушения на Закона за горите. Задържани са два товарни автомобила, 3 моторни триона, 29 кубични метра дърва за огрев, 14 кубични метра  строителна и 2,3 кубични метра фасонирана дървесина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.