1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до проблеми за риболовния флот на осем от останалите страни-членки

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до проблеми за риболовния флот на осем от останалите страни-членки

Заетите в сектора бяха едни от най-запалените привърженици на Брекзита

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до проблеми за риболовния флот на осем от останалите страни-членки. Обединеното кралство има намерение да върне изключителния контрол върху морските си пространства. Заетите в сектора бяха едни от най-запалените привърженици на Брекзита, защото колегите им от другите европейски държави имаха право да упражняват професията до 12 мили пред британските брегове.

Една трета от улова на датчани, испанци, шведи и други идва от т.н. изключителна икономическа зона на Обединеното кралство, която обхваща 200 морски мили. Ако Лондон реши да забрани достъпа на други риболовни кораби до тази зона, за континенталните рибари ще отпадне голяма част от Северно море. Застрашени са 50 процента от доходите и 6 хиляди работни места, смятат браншовите организации в Европейския съюз.

Дания е една от държавите, които смятат да спрат подобен ход на Великобритания. В момента Копенхаген подготвя жалба пред Международния съд в Хага, с която да си осигури правото на риболов във въпросните води, дори и след напускането на Обединеното кралство. Още няколко държави, чиито рибарски сектор зависи от британските води, вече обявиха, че ще се присъединят към датската инициатива. Това са Испания, Франция, Холандия, Ирландия, Белгия, Швеция и Полша, обединили се наскоро, заедно с Дания, в Европейски риболовен алианс, за да защитят интересите си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.