1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Изплатени са обезщетенията на всички собственици, загубили животните си от заболяването син език

Изплатени са обезщетенията на всички собственици, загубили животните си от заболяването син език

Предстои ваксинация против вируса

Всички стопани, които са загубили животни заради болестта „син език“, вече са получили обезщетенията си. Единични са случаите на неподадени документи заради липса на екарисажна бележка, но и тези животновъди могат да кандидатстват за парична помощ, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Бургас, съобщава БНР.

При тях има допълнителни начини за доказване на тази загуба. Тя е със заявление от ветеринарния лекар, който обслужва стопанството, заедно с кмета на населеното място там, където са пристъпвали към загробване на такива животни, ако евентуално екарисажната кола не е дошла, така че призоваваме всички да си подадат заявленията заедно с бележките от ветеринарния лекар и кметството за обезщетения.

Ваксинацията на животните срещу „син език“ е крайно необходима. Тя трябва да бъде направена през пролетта, за да не се повтори ситуацията от миналата година. В момента Агенцията по безопасност на храните е спряла процедурата за доставка на ваксината заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията. По казуса се очаква решение на Върховния административен съд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.