1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Изсъхват над 10 000 хектара изкуствени гори

Изсъхват над 10 000 хектара изкуствени гори

Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове

Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено създадени насаждения предимно от бял бор от общо 4.2 милиона хектара гори в държавата. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите.

Причините за изсъхването са комплексни. Основният проблем е физиологичното отслабване на здравословното състояние на дървостоите, които са  били  залесявани в миналото, а именно залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение като белия бор и други. Влияние оказват  и голямата гъстота на дърветата в насаждението и зачестилите ветровали,  снеголоми и други. Глобалните климатичните промени са също важен фактор, който влияе върху състоянието на горите.

В проведените съвещания са обсъждани спешни съвместни действия от всички заинтересовани страни - собственици на гори и държавни институции, защото проблемът със здравословното състояние на иглолистните култури е от голяма икономическа и обществена значимост. 

Експертите набелязаха неотложни практически и административни мерки в краткосрочен и дългосрочен план за ограничаване на ареала на разпространение на съхненето.

Краткосрочните мерки предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители - насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина. Експертите от ИАГ и структурите на агенцията са изготвили  предписания към всички собственици за своевременно усвояване на увредената дървесна маса, без да бъдат засегнати  и изсечени здрави гори. Предвидени са и нормативни промени за облекчаване на административната процедура по усвояване на увредената дървесина. В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%. В горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%. 

Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.

Във форумите в цялата страна взеха участие лесовъди от регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия, държавните горски и ловни стопанства, както и представители от общинските структури, сдружения и лесовъди на свободна практика, които се занимават със стопанисване на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.