1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Иззети са 650 метра бракониерски мрежи при проверки на реки и водоеми в страната

Иззети са 650 метра бракониерски мрежи при проверки на реки и водоеми в страната

Инспектори от мобилна група на ИАРА са съставили 6 акта на нарушители

Общо 650 метра бракониерски мрежи са иззети при проверки по язовирите “Ивайловград” и “Малко Шарково” от инспектори на ИАРА Хасково и Ямбол, а инспектори от мобилна група на ИАРА са съставили 6 акта на нарушители, извършващи риболов с непозволени уреди по реките Янтра и Искър.

Инспектори на ИАРА Хасково са извършили проверка по вода на язовир “Ивайловград”. Открити са 7бр. бракониерски хрилни мрежи в работно положение с обща дължина около 350 метра. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в тях около 25 кг риба е освободена и върната във водата. Инспекторите са извършили проверки и на реките Банска и Марица. Там са проверени 52-ма риболовци. Съставени са 3 акта на нарушители за извършване на риболов чрез косене /търмъчене/. Иззети са и 2 бр. въдици.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Ямбол са извършили нощна проверка по вода на язовир “Малко Шарково”. При обхода на водоема са открити заложени във водата 6 бр. бракониерски мрежи тип “сетка” с обща дължина 300 метра. Пет от мрежите са били заложени в близост до водната кула на водоема, а една от тях в един от ръкавите на язовира – “Воденски”. Мрежите са конфискувани и е съставен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената 20 кг риба /каракуда и речен кефал/ е освободена и върната обратно във водоема. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Мобилна група на ИАРА в рамките на няколко дни, е извършила проверки по реките Янтра /от с. Каранци до устието на реката при вливането й в река Дунав/ и Искър /от Червен бряг до с. Староселци/. Общо при проверките са хванати 6 лица, извършващи риболов с непозволени уреди и средства – “рачила”, “куки-тройки” и “парашути”. На нарушителите са съставени 6 акта, съгласно ЗРА. Уловената от нарушителите риба е връщана във водата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.