1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Комисията по рибарство към ЕП препоръча да бъде удължен срокът на споразумението с Мароко

Комисията по рибарство към ЕП препоръча да бъде удължен срокът на споразумението с Мароко

Документът дава възможност на 119 рибарски съда от Общността да ловуват във водите на страната

Комисията по рибарство към Европейския парламент (ЕП) препоръча да бъде удължен срокът на споразумението между ЕС и Мароко в областта на рибарството. Документът дава възможност на 119 рибарски съда от Общността да ловуват във водите на Мароко. Срокът на действие на договора е до края на февруари 2012 година, пишат от пресцентъра на парламента.

Първоначално докладчикът по темата Карл Хаглунд (АЛДЕ) препоръча срокът на споразумението да не бъде удължаван. А като причини посочи основно икономически, екологични и правни основания. В крайна сметка обаче при гласуването в Комисията повечето участници се обявиха в защита на документа.

Документът трябва да бъде обсъден от европейските депутати по време на пленарната им сесия в Страсбург, която ще се проведе в периода 12-15 декември, пише inews.bg.

Споразумението за европейските рибари

Според постигнатите договорки европейските рибари могат да ловят допълнително 60 хил. тона сардини, скумрия и аншоа. 22,6 млн. евро ще бъдат отпуснати на индустрията за достъпа до марокански води.

За промотиране на устойчив риболов ЕС отпуска още средства в размер на 13,5 млн. евро. С тези пари трябва да бъдат подкрепени усилията на властите за развитие на местната рибарска индустрия, както и предписания как да бъдат посрещнати целите за устойчивия риболов. Тези цели са одобрени и от Мароко, и от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.