1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Квотата за улов на калкан в Черно море остава 43,2 тона

Квотата за улов на калкан в Черно море остава 43,2 тона

България ще продължи да работи в посока за предотвратяване на нерегламентирания риболов

През 2015 година квотата за улов на калкан в Черно море остава 43,2 тона. Това стана ясно по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. България бе представена от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която  защити позицията на страната ни, че не трябва да бъде намалявана квотата за улов на калкан. Европейската комисия предложи намаляване на квотата за улов на калкан с 15%.

„Сегашният модел на намаляване на квотите само за Държавите членки не е ефективен, той единствено ги ощетява, когато се прилага само от тях. Предизвикателство е създаването на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни и изграждане на модел за управление, който да се прилага и спазва по еднакъв начин от всички държави от Черноморския басейн“, посочи министър Танева.

Тя беше категорична, че България ще продължи да работи в посока за предотвратяване на нерегламентирания риболов и въвеждането на екосистемен подход. България се ангажира да продължи контрола, наблюдението и мониторинга по отношение на риболовните дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.