1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Лондон иска 16,5% от Кралството да са гори

Лондон иска 16,5% от Кралството да са гори

През януари ще бъде пуснат и план за подобряване на околната среда, който ще покаже по-подробно как ще бъдат постигнати целите

Правно обвързващи цели за опазване на околната среда определи британското министерство на земеделието. Една от тях е до 2050 година горските площи да се увеличат на 16,5 % от общата територия на Англия.
 
Преди да определят общо тринайсет цели за чисти въздух и реки, както за насърчаване на други екологични мерки, от министерството проведоха обществена консултация, която събра над 18 хиляди мнения от физически лица, фирми и организации. Ведомството смята, че въпреки шестседмичното закъснение, с което публикува списъка с цели, те ще стимулират действията за справяне с изменението на климата, възстановяване на природния капитал и защита на ландшафта и зелените площи. През януари ще бъде пуснат и план за подобряване на околната среда, който ще покаже по-подробно как ще бъдат постигнати целите.
 
Те изискват до 2030 година да се спре изчезването на животински и растителни видове, а до 2042 числеността на опазените видове да се увеличи дотолкова, че да надвишава с поне 10 процента сегашните нива. Друга цел се стреми да възстанови ценните водни басейни в естественото им състояние чрез премахване на вредното замърсяване от канализацията и изоставените мини и подобряване на използването на вода в домакинствата. Правителството също така ще се ангажира да постигне нулеви емисии и да стимулира възстановяването на природата чрез увеличаване на горските площи и броя на засадените дървета.
 
Съпротива срещу идеята за допълнително залесяване идва обаче от фермерските организации. Те не са съгласни със засаждането на фиданки върху първокласни земеделски земи, което би им отнело ценни площи за отглеждане на хранителни продукти.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.