1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Мъртва риба в река Янтра

Мъртва риба в река Янтра

Не са установени отклонения от нормите за химическо замърсяване

Сигнал за умряла риба в река Янтра до моста на село Драганово са проверили експерти от Регионалната екоинспекция. Сигналът е подаден вчера, 5 август, на „зеления телефон" в инспекцията и след направена проверка е установено, че отговоря на действителността, предаде Дарик радио.

Екоинспекторите са направили измервания на водата на място по няколко показателя - киселинност, кислород, температура и соленосъдържание. Не са установени отклонения от нормите за химическо замърсяване. Допълнително са направени оглед и измервания на още няколко места, които също са в нормите.

Установено е, че температурата на водата е висока, което е довело до процеси на загниване във водата и изчерпване на кислорода. На места водата е била с ниско ниво. Всичко това е създало условия за измиране на рибата. Започнати са проверки на промишлените предприятия - потенциални замърсители в региона.

РИОСВ - Велико Търново приема сигнали за замърсявания на околната среда на „зелен телефон" 062/620358. Резултатите от извършените проверки по подадените сигнали се публикуват своевременно на сайта на екоинспекцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.