1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 43 000 проверки в горите за два месеца

Над 43 000 проверки в горите за два месеца

6 392 са проверените обекти за добив на дървесина

22 857 проверки са извършени през юли в горските територии на страната. От тях 12 820 са от мобилни групи и горски стражари от 6-те държавни предприятия, а 10 037 – от горските инспектори по контрол и охрана на 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите.

6392 са проверените обекти за добив на дървесина, 1888 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 9703 превозни средства и 4874 ловци, риболовци и други физически лица, извършващи дейности в горски територии.

Така от началото на юни, когато настоящото ръководство на горското ведомство възложи засилен контрол в горите, проверките вече надхвърлят 43 хиляди.

1402,69 куб. м дървесина са задържани от контролните органи, както и 476,79 пространствени куб. м дърва за огрев. Без необходими документи за превоз на дървесина са били 26 моторни превозни средства и 19 каруци. Задържани са 8 коня и са конфискувани 20 моторни триона и 15 други инструменти за дърводобив. При акциите са установени двама нарушители със законно оръжие и 6 други ловни уреди и боеприпаси, както и нарушител с незаконно добит дребен дивеч.

521 са съставените актове за нарушения по Закона за горите и 4 по Закона за лова и опазването на дивеча. 345 са актовете за нарушения срещу заловени извършители и 253 – срещу неизвестни.

Най-честите нарушения продължават да са свързани с незаконен добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите и липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.

Министерство на земеделието, храните и горите припомня, че действията по превенция и ограничаване нарушенията в горските територии нямат епизодичен характер. Те целят по-ефективна организация и проследяемост на дейностите в горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.