1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 700 горски служители са участвали в гасенето на пожарите през последните дни

Над 700 горски служители са участвали в гасенето на пожарите през последните дни

Снимка:

Причината за възникването на 35 пожара тази седмица остава човешка небрежност

Над 700 служители от специализираните групи за гасене на горски пожари към регионалните дирекции по горите, държавните горски и ловни стопанства са участвали в потушаването на опжари за периода 19-23 август 2013 г.  

Използвани са 140 високопроходими моторни превозни средства за гасене и патрулиране. От тях всички налични 48 специализирани автомобила за гасене на горски пожари са били включени в потушаването на огъня.

Местата на възникналите пожари са били денонощно подсигурени с дежурни екипи и постоянно наблюдение от горски служители за недопускане възобновяване на огъня.

Причината за възникването на 35 пожара тази седмица остава човешка небрежност.

Опожарени са над 3 000 декара горски площи. Повече от 630 дка смесена горска растителност е засегната само в района на големия пожар, избухнал на 21 август на територията на Държавно горско стопанство - София край село Локорско. Благодарение на бързата реакция на съвместни екипи от служители на горските стопанства и регионалната дирекция в София и на пожарникари, огънят е овладян и потушен.

В района на ДГС - Своге, край село Искрец, засегнатата горска площ от пожара тази седмица е 483 декара.

При трите големи пожара, които възникнаха на територията на ДГС -  Стара Загора тази седмица са обхванати 731 декара горски масиви.

Продължава гасенето на пожара край Свиленград, като до момента засегнатата горска територия е над 800 декара.

Горски пожари се гасиха и на територията на държавни горски стопанства – Белоградчик, Невестино, Пазарджик, Панагюрище Хасково, Хисар и други.

Отново се призовават всички да бъдат особено отговорни и внимателни при боравене с огън и извършване на огреви дейности на открито през следващите седмици. При забелязване на пламъци и дим в гората и прилежащите територии сигнализирайте на спешния телефон 112!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.