1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Настъпват необратими промени в горските екосистеми

Настъпват необратими промени в горските екосистеми

Обичаме гората! Да обичаме и дърветата, храстите, птиците и животните в нея!

Свикнали сме да възприемаме гората като даденост. Бурите повалят отделни дървета. Хората изсичат други, но младите заемат тяхното място и гората си остава все същата.

Уви, това вече не е така!

Има болестотворни бактерии, гъби и насекоми с чужд произход, които причиняват масово загиване на дървета. Декоративни растения „излизат” от населените места и плъзват из горите. Някои от тях образуват гъста покривка и задушават местните. Често тази покривка пречи на семената от местни дървета да поникнат. Така се нарушава естественото подмладяване на горите. Някои умишлено засадени чужди дървесни видове се разпростират извън първоначално избраните места и влияят зле на видовото разнообразие. Настъпват необратими промени в горските екосистеми.

Професионалистите наблюдават и докладват за чужди инвазивни видове. Често обаче има незабележими индивиди. Шансовете за тяхното откриване са малки. Имено в това доброволците, участващи в гражданската наука имат важна роля. Туристи, местни хора, ученици, студенти, всеки който посещава извънградски райони, които не са обхванати от мониторингa на отговорните институции може да бъде полезен. В много случаи непрофесионалистите първи докладват за чужди видове и помагат за бързото им ликвидиране. Модерните технологии улесняват участието на обществеността. В много страни от Европейския съюз има електронни платформи и мобилни приложения в помощ на откриването на чужди видове. Такава е и европейската платформа “Invasive Alien Species Europe”.

Словенският Институт за гората издаде ценен „Наръчник за разпознаване на инвазивни чужди видове в европейските гори”, на английски език. Изданието е подходящо и за непрофесионалисти. То е и много полезно помагало за обучение по разпознаване и ограничаване на чуждите видове в гората. Можете да го разгледате и свалите от тук.

Първоначално е подготвено на словенски, в рамките на проект "Повишаване на осведомеността, обучение и мерки за ограничаване на инвазивни чужди видове в горите" (LIFE ARTEMIS), който се финансира от Програма LIFE на Европейската комисия и изпълнява от Министерството на околната среда и пространственото планиране на Република Словения и Словенската агенция за изследвания.

Версията на английски е адаптирана за международната аудитория и много от видовете са специално добавени.

Наръчникът може да стане полезен спътник на всеки, който иска да разпознава чужди инвазивни видове в българските гори.

Ако обичате гората – обичайте и местните видове дървета, храсти, насекоми, птици и бозайници и ги пазете от опасните нашественици!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.