1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Нещастните случаи по време на лов са заради неспазване на правилата

Нещастните случаи по време на лов са заради неспазване на правилата

25 500 ловци са проверени миналата година, издадени са 57 наказателни постановления

Нещастните случаи по време на лов са заради неспазване на правилата, заяви в предаването "Преди всички" по БНР инж. Юлиан Русев, началник на отдел "Лов и опазване на дивеча" в ИАГ. Става дума, например, за напускане на пусията заради търсене на раненото животно. 

Иван Петков-председател на Съюза на ловците и риболовците смята, че смъртните случаи говорят за престъпна небрежност. Допускат се елементарни грешки по време на ловните излети - напускане на стрелковите позиции и стрелба по неясни цели. Правата на ръководителя на ловния излет са изписани в закона. Той трябва да следи и да контролира дали те се спазват. По закон има забрана за ползване на боеприпаси за даден вид лов. Няма санкциониран ръководител на ловен излет. 

Всичко е в резултат на престъпна безотговорност. Когато климатът не е добър, каквито и мерки да се вземат, не може да се възстанови. Има хора, които не искат да спазват правилата. 

Инж. Русев уточни, че 25 500 ловци са проверени миналата година, издадени са 57 наказателни постановления. 4 дружинки са лишени от право да ловуват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.