1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Нови риболовни квоти за Северно море и Атлантика

Нови риболовни квоти за Северно море и Атлантика

Всяка година Европейският съюз определя максималния улов

След дълги преговори европейските министри определиха новите квоти за улов в Северно море и Северния Атлантически океан. За основните рибни популации има значителни съкращения спрямо 2018 година.

През следващата година риболовните флоти ще имат правото да извадят най-много 39 хиляди и 400 тона херинга от Северно море. Това са 40 процента по-малко в сравнение с 2018-та. При треската квотата е намалена с 35 на сто.

Всяка година Европейският съюз определя максималния улов, който след това се разпределя по предварително зададени параметри на отделните държави. Квотите се предлагат от Европейската комисия въз основа на препоръки, направени от научните среди, които следят за развитието на рибните популации. Определените количества са валидни за една година, като за всеки морски регион и за всеки вид риба има отделни квоти. Когато дадена страна достигне максимално разрешеното количество, тя трябва да прекрати риболова в съответния регион.

За идната година с 20 процента се намалява и квотата за атлантическата скумрия, за камбалата има минус от 12 на сто.

През 2017-та Европейският съюз за пръв път въведе временна забрана за улов на змиорки в открито море. Ограничението ще важи и през 2019-та и ще продължи три месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.